The biggest love

declaration for Romania

Blog

Poveste neolitică

Big_poza
În formulă completă, iată-ne din nou pe traseu. Ziua 10 a fost dedicată literei “M” din “IUBESC ROMÂNIA”. Am traversat astfel în lung și-n lat Teleorman, Olt și Argeș. La volanul mașinii Petrom l-am avut pe campionul Silviu Moraru, iar copilotul său și maestru al hărților și obiectivelor turistice inedite a fost Adi Mihălțianu (Xplorio).    

Am plecat încă de dimineață cu gândul să găsim și în această parte a țării locuri și oameni cu care să ne mândrim. Iar căutarea de noi reușite românești ne-a fost răsplătită cu o surpriză de proporții în Drăgănești Olt. Ceea ce părea a fi doar un muzeu dintr-un orășel de provincie, s-a dovedit a fi un nou concept de prezentare a istoriei.  

La Muzeul Câmpiei Boianului găsești unicul sat neolitic Gumelnița în mărime naturală, reconstituit de oameni cu adevărat pasionați de istoria zonei. Nu te aștepta să vezi un muzeu clasic. Aici chiar intri în locuințele neolitice și te plimbi pe străduțele înguste, printre bordeie colorate, înfrumusețate cu motive neașteptate, în nuanțe variate de lut. Te uimesc ușile și ferestrele mici, decorate cu simț artistic și te simți ca într-o poveste cu case din turtă dulce. Originalitatea artistică a unei populații de acum 7000 de ani este fabuloasă, iar dedicarea celor care au recreat acest microunivers te fac sa te simti mândru de țara ta și de oamenii ei.  

Dacă ajungeți în zonă, nu-l ratați! Mai ales că este marcat cu indicator special pentru obiective turistice. Vă promitem ca veți iubi România și mai mult.  

Am reluat traseul pe înserat și foarte curând s-a făcut întuneric. Aveam la volan un campion, așa că ne bazam pe experiența lui, dar eram atenți la sfaturile de conducere defensivă. Drumurile din sudul țării pot deveni destul de obositoare după câteva ore bune de mers, iar pilotul nostru ne-a atras atenția cu privire la pericolul de a adormi la volan, mai ales dacă suntem singuri în mașină.  

Soluția foarte simplă pe care ne-a dat-o Silviu Moraru este ca, atunci când drumul devine monoton, să ne luăm un reper din depărtare – un copac sau o clădire – și să ne concentrăm să ajungem acolo. Odată ajunși la reper, ne stabilim unul nou și în acest fel ne menținem atenți până la finalul călătoriei.    

Traseul literei “M”: Peretu –  Drăgănești Olt – Potcoava – Costești – Ungheni - Teiu - Șelaru- Siliștea – Băbăița – Zimnicea.