Cea mai mare declarație de

iubire pentru România

Blog

Palate, curți domnești, dichis

Big_poza
Da, harta are dreptate. “IUBESC ROMÂNIA” a ajuns deja la litera “”. Ziua 11 a început cu drumuri line prin satele pitorești de câmpie. Din mers, ochiul îți e furat de tufele colorate de crizanteme, pe care sătenii de la Dunăre și le pun mândri pe lângă porți.  

Lăsăm fluviul în urmă și ne îndreptăm spre nord, în căutare de noi reușite românești. Evident, atunci când ne așteptam mai puțin, România decide să ne surprindă. Se pare că dragostea pentru drum și pasiunea pentru road-trip ne sunt răsplătite încă o dată.  

În comuna Potlogi din județul Dâmbovița găsim o copie fidelă și cât se poate de autentică a Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia. Din păcate, Curtea Domnească nu se vizitează fiind în renovări, însă din ce puteam vedea de la distanță, asemănarea era izbitoare. Și dacă tot am dat peste o comoară la care nu am avut acces, iar Palatul Mogoșoaia se încadra în “” fără să deviem de la traseu, am decis să vedem ceea ce foarte curând va putea fi văzut și în comuna dâmbovițeană.  

La Mogoșoaia, ni se dezvăluie un palat adevărat, cu grădini, parcuri și sere franțuzești, așezat pe malul lacului, înconjurat cu zeci de specii de arbori. Însă pasiunea pentru această clădire istorică se poate vedea în interior, în grija infinită pentru detalii de care a dat dovadă Martha Bibescu. Nu cred că sunt multe locuri în lume unde poți păși pe o podea poleită cu foiță de aur, pe trepte care duc din palat direct spre lac, sau pe scări interioare de marmură masivă. Toate acestea transformă clădirea într-o reală bijuterie arhitectonică de care putem fi mândri. Dacă nu vizitați muzeul, o pajiște verde chiar și în noiembrie e gata să primească amatorii de picnic.  

Plecăm mai departe. Cu noi în mașină îl avem și pe noul câștigător al concursului “Fii copilot în echipajul lui Titi Aur!” - Georgian Vicol, student în anul III la ASE. Surpriza lui a fost să-l descopere la volan pe însuși campionul Silviu Moraru, de la care are chiar un autograf, luat acum mai bine de 10 ani la Raliul Oneștiului. În plus, el a avut ocazia să-l întâlnească și pe Titi Aur, venit în stația Petrom din Buftea să extragă noul câștigător al Cursului de conducere defensivă oferit de școala lui și de Petrom.   

Pentru că aveam cu noi un tânăr posesor de permis, sfatul de conducere defensivă a fost legat de micile obiceiuri care ne distrag atenția de la drum. Cum ar fi vorbitul la telefon, chiar și cu handsfree. Instructorul nostru ne explică unde apare problema: creierul uman poate gestiona o acțiune principală - care îi ocupă aprox. 80% din capacitate - și câteva acțiuni secundare, care nu trebuie să depășească 20%. Un element disruptiv, cum ar fi un telefon care sună și spre care ești tentat să te uiți, îți anulează privirea periferică. Consecința: într-o situație limită de trafic, viteza de reacție scade automat, astfel încât în loc să reacționezi în 3 sferturi de secundă, ai nevoie de mai mult de o secundă.

Și încă ceva: mâine completăm litera “”, deci stați cu ochii pe harta de pe site.  
Traseul zilei 11:  Moșteni – Videle – Crevedia Mică – Corbeanca – Corbești –Potlogi – Crevedia – Buftea – Mogoșoaia – București.