Cea mai mare declarație de

iubire pentru România

Blog

Ziua 13

Big_img_2619
Am pornit în ultima parte a aventurii noastre prin România. Pentru echipa care a fost implicată de la început, pare destul de greu de înțeles câ joi ne vom întoarce acasă cu misiunea realizată. Ne-am obișnuit să fim prin țară, pe drumuri complet necunoscute, să aflăm lucruri noi de la oamenii pe care îi întâlnim. 

Prima oprire a fost chiar în București. Am vizitat una dintre bijuteriile neștiute ale orașului, Castelul Vlad Țepeș. Construit de Regina Elisabeta în urmă cu mai bine de 100 de ani, este o replică a cetății de la Poenari. Inițial trebuia să încorporeze turnul de apă al Parcului Carol, dar construcția a devenit cazarmă militară pentru soldații care păzeau Mormântul Ostașului Necunoscut, respectiv Maunsoleul din Parcul Carol. Astăzi clădirea este sediul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor și este deschis publicului două zile în fiecare an: de Ziua Eroilor și de Ziua Armatei. 

Apoi am pornit către Fundulea, dar nu pe drumul obișnuit, A2, ci pe drumuri de țară, marcate de ploile de zilele trecute. Vali Boldur, șoferul nostru pe ziua de astăzi, a făcut uz de toate cunoștințele de condus pentru a nu fi nevoie să ne oprim și să împingem mașina. Cea de-a doua mașină l-a urmat îndeaproape astfel că am ajuns cu bine la destinație. 

Ni s-a alăturat și Cristi Boaru, noul nostru copilot, câștigător al concursului de pe Facebook. Cristi e angajat în cadrul armatei și e șofer profesionist. După o zi alături de Vali, a ajuns la concluzia că mai are încă foarte multe lucruri de învățat despre condus.  Poate și pentru că povestea lui Vali este interesantă și e în sine o lecție de condus defensiv. Vali era un șofer obișnuit, cu greșeli obișnuite. O astfel de greșeală l-a făcut să aibe un accident care nu s-a lăsat decât cu o sperietură groaznică și cu hotărârea că e momentul unei schimbări. Nu doar de stil de condus, ci și de carieră. Pare că între diploma de economist a lui Vali și ocupația de instructor de conducere defensivă la Școala Titi Aur nu e o legătură prea mare, dar Vali e de părere că tehnicile de negociere din economie se aplică și la scară mai mică, în procesul de predare. Iar lecția de care vorbeam e că oricine, oricând poate face o schimbare în favoarea condusului defensiv. Bine ar fi să nu ajungem în sitații limită pentru a conștientiza acest lucru. 

Traseul celei de-a treispezecea zile de "Iubesc România" a fost București - Șoldanu - Nana - Fundulea - Gostilele - Movilița - Coșereni - Bărcănești - Dor Mărunt - Vlad Țepeș - Călărași.